Dzikie koty

Dzikie koty to zwyczajowa nazwa drapieżnych ssaków z rodziny kotowatych (Felidae), która obejmuje 40 gatunków, w tym kota domowego, których przodkowie pojawili się na ziemi 20 mln lat temu!

KANAŁ PUPILA

Ewolucja dzikich kotów

Linia kotokształtnych wyodrębniła się już 40 mln lat temu, jednak najstarszy opisany dziki kot pochodzi sprzed 25 mln lat i jest nim kot żyjący w oligocenie Proailurus lemanensis, który został odkryty w Europie. Ten pierwszy prawdziwy dziki kot był niewielkim drapieżnikiem, który swoim zachowaniem przypominał margaja, spędzając dużą część czasu na drzewach, gdzie chronił się przed większymi drapieżnikami i skąd polował. Jednak dopiero 20 mln lat temu, w miocenie pojawił się dziki kot Pseudaelurus, który zróżnicował się na kilkanaście gatunków dzikich kotów i co najważniejsze dał początek dwóm podrodzinom kotowatych: szablozębnym Machjrodontom, które wymarły oraz stożkozębnym małym dzikim kotom Felinae, z których 6,4 mln lat temu wyodrębniła się podrodzina dużych dzikich kotów Pantherinae, w której 3,8 mln lat temu pojawił się rodzaj Panthera.

Do rodziny kotowatych (Felidae) należą zatem dwie podrodziny dzikich kotów:

  • Pantherinae – pantery
  • Felinae – koty

 

Dzikie koty występowanie

Dzikie koty występują na wszystkich kontynentach poza Antarktydą i Australią oraz we wszystkich strefach klimatycznych poza biegunami.

Dzikie koty występują na obszarach pustynnych (kot arabski); półpustyniach i sawannach (serwal); stepach (manul stepowy); lasach deszczowych (jaguar); lasach strefy umiarkowanej (żbik); lasach iglastych (ryś kanadyjski); w górach (pantera śnieżna, ocelot andyjski) czy na obszarach bagiennych i rzecznych (taraj).

Dzikie koty w Polsce

W Polsce występują dwa dzikie koty – ryś europejski oraz żbik, a także udomowiony kot domowy (Felis catus)

Małe i wielki dzikie koty

Małe dzikie koty to m.in.:

 

Do dużych dzikich kotów należy

  • lew
  • tygrys
  • pantera mglista
  • pantera śnieżna
  • pantera sundajska
  • jaguar
  • lampart
  • irbis

Rodzina kotowatych obejmuje ponad 40 gatunków dzikich kotów.

Wygląd dzikich kotów

Wśród wspólnych cech wyglądów dzikie koty mają zredukowaną liczbę zębów do 30-32 z silnie rozwiniętymi kłami i łamaczami. Przednie łapy posiadają 5 palców, a tylne 4, zakończone pazurami. Oczy dzikich kotów skierowane są do przodu, pysk jest krótki, a głowa okrągła. Ciała dzikich kotów są mocno wydłużone.

Co jedzą dzikie koty

Dzikie koty to typowi mięsożercy. Żywią się głównie ssakami, ptakami, gadami i rybami, a mniejsze kotowate również owadami.

Rozmnażanie dzikich kotów

Dzikie koty rozmnażają się 1-2 razy w roku. Młode koty rdzą się ślepe, a ich wychowaniem do roku bądź do 2 lat (u dużych dzikich kotów) zajmuje się samica. W miotach rodzi się od 1 do 6 kotów.

Ciekawostki o dzikich kotach

  • Wielkie dzikie koty nie mruczą, a ryczą, co wynika z budowy kości gnykowych
  • Wielkie dzikie koty mają okrągłe źrenice
  • Małe dzikie koty mają rozbudowane kości gnykowe, co pozwala im miauczeć
  • Małe dzikie koty mają pionowe źrenice
Summary
Dzikie koty | Zoonews.pl
Article Name
Dzikie koty | Zoonews.pl
Description
Dzikie koty to zwyczajowa nazwa drapieżnych ssaków z rodziny kotowatych, która obejmuje 40 gatunków, w tym kota domowego - poznaj je wszystkie na Zoonews.pl
Author
Publisher Name
www.zoonews.pl