Reklama

Kapibara – JAK WYGLĄDA? Ile żyje, cena

Facebook
Twitter
Kapibara, Hydrochoerus, to największy gryzoń wywodzący się z rodziny kawiowatych, a więc rodziny, do której należą również świnki morskie.

pixabay.com/images/id-1599766/

Kapibara to zwierzę za Ameryki Południowej, które choć łagodne, towarzyskie i podatne na oswojenie nie jest polecane na domowego pupila w Polsce.

Spis treści - kliknij strzałkę

Kapibara systematyka

Kapibara, Hydrochoerus, to największy gryzoń wywodzący się z rodziny kawiowatych, a więc rodziny, do której należą również świnki morskie. Kapibara to rodzaj roślinożernego ssaka obejmujący dwa gatunki:

  • kapibara wielka (hydrochoerus hydrochaeris)
  • kapibara mała (hydrochoerus isthmius)

 

Kapibara jest zwierzęciem prowadzący wodno-lądowy tryb życia, najchętniej przebywa na w otwartych przestrzeniach, gdzie swobodnie i powoli oddaje się stadnemu żerowaniu.

Kapibara pochodzenie i etymologia

Naturalnym środowiskiem kapibar są tereny niemal całej Ameryki Południowej i niewielki obszar Ameryki Środkowej. Kapibary zamieszkują tropikalne i umiarkowane tereny (lasy namorzynowe, bagna, podmokłe łąki, brzegi rzek). Obszary bagniste to najchętniej wybierane przez kapibary miejsca bytowania, zawsze gwarantujące dostęp do wody i bujnej roślinności.

Kapibara mała występuje wyłącznie w północnej części Kolumbii. Słowo kapibara (hydrochoerus) można tłumaczyć z greki jako świnię wodną lub w języku rdzennych Indian capiguara oznacza „tę, która je ziele/zioła”.

Kapibara jak wygląda?

Kapibara to największy gryzoń świata, który swym wyglądem przypomina wyrośniętą świnkę morską, lecz świnką morską nie jest. Największa świnka morska na świecie osiągnąć może imponujące rozmiary: długość ciała zaczyna się od ponad metra do 135 cm, waga między 35 a 65 kg, ale zwykle nie mniej niż 50 kg. Kapibary mają całe ciało pokryte szczecinowatą i cienką sierścią, która bardzo szybko wysycha. Kapibara ma umaszczenie wyłącznie w kolorze brązowym. Zad kapibary wieńczy bardzo krótki ogonek, mierzący od 1 cm do 2 cm. Uszy kapibar osadzone są wysoko i mają długość od 6 do 7 cm. Pulchne ciało kapibary osadzone jest na niewysokich nogach, mających od 20 cm do 25 cm. Mocne łapy wyposażone są w cztery (z przodu) i trzy (z tyłu) palce połączone błoną pławną, która pozwala kapibarom doskonale pływać. Kapibara ma zęby przystosowane do żucia zielonki, a jej siekacze rosną całe życie.

Kapibara cena

Chcąc zakupić kapibarę w naszym kraju, trzeba się liczyć z wydatkiem między 5 a 6 tysięcy złotych za jednego osobnika. Kapibara bezwzględnie nie może być kupowana pojedynczo, gdyż jest zwierzęciem stadnym, a samotność wpływa na nią destrukcyjnie. Kapibara domowa musi żyć minimum w parze.

Kapibara ile żyje

Kapibara w niewoli żyje od 8 do 10 lat, w naturze 4-5 lat. Śmiertelność małych kapibar do 1 roku życia jest bardzo wysoka, przeżywa zaledwie 5%.

Kapibara żywienie

Kapibara to roślinożerny gryzoń.

pixabay.com/images/id-6747140/

Kapibara to roślinożerny gryzoń. Dieta kapibary składa się z roślin wodnych, traw, kory młodych drzew, ale i owoców oraz nasion. Polskim przysmakiem kapibar jest lucerna oraz biały ser. Kapibara jest także zwierzęciem zjadającym własne odchody (koprofagia) w celu odzyskania wszystkich składników odżywczych z pożywienia.

Kapibara hodowla

Kapibara nie jest hodowana powszechnie, ale istnieją w Kolumbii nieliczne farmy ukierunkowane na przemysł skórzany.

pixabay.com/images/id-3219344/

Kapibara nie jest hodowana powszechnie, ale istnieją w Kolumbii nieliczne farmy ukierunkowane na przemysł skórzany. Kapibara to zwierzę ameryki południowej, którego skóra wykorzystywana jest do wyrobu akcesoriów odzieżowych. Kapibary w Polsce mogą być hodowane legalnie, ale trzymanie tego zwierzęcia w domu jest bardzo wymagające. Kapibara dla zachowania zdrowia potrzebuje sporej przestrzeni, odpowiedniej wilgotności i pożywienia, dostępu do głębokiego zbiornika wodnego oraz najważniejszego – swojego stada. Klimat Polski zdecydowanie nie sprzyja jej hodowli, zimy są dla nich zbyt chłodne, a lata nie zapewniają optymalnych warunków wzrostu. Zimą kapibara musi być trzymana w ogrzewanym budynku.

Kapibara rozmnażanie

Kapibara osiąga dojrzałość płciową w wieku 18 miesięcy, kiedy to zwierzę osiągnie masę między 30 a 40 kg. Ciąża kapibary trwa 5 miesięcy i zazwyczaj rodzi raz do roku. W jednym miocie kapibary przychodzi na świat do 7 młodych, przeciętnie maluchów jest 4. Kapibara nie wije gniazda, ani nie kopie nor. Poród najczęściej odbywa się tam, gdzie akurat przebywa matka. Przypadkowość miejsca sprawia, że mała kapibara jest narażona na atak drapieżników. Młoda kapibara rodzi się w pełni owłosiona, z otwartymi oczami i z kompletem zębów. Waga noworodka kapibary to 1,5 kg. Matka do 3-4 miesiąca życia karmi młode mlekiem, ale jest to jedynie uzupełnienie diety roślinnej. Roczna kapibara niemal 16-krotnie zwiększa swoją masę w stosunku do wagi urodzeniowej, by w wieku 2 lat ważyć już około 40 kg.

Kapibara ciekawostki

  • Największa samica kapibary ważyła ponad 90 kg, a największy samiec prawie 74 kg.
  • Skóra kapibar w przeciwieństwie do innych gryzoni ma gruczoły potowe.
  • Kapibara chętnie wykorzystuje amerykańskie rancza wypasu bydła hodowlanego na swoje siedliska. Z jednej strony kapibara ma zapewniony dostęp do wody i pożywienia, a z drugiej bezpieczeństwo, o które dba hodowca, przepędzając drapieżców.
  • Kapibara w Ameryce Południowej jest zwierzęciem łownym uznawanym za szkodnika upraw. Polowania na kapibary odbywają się legalnie i nielegalnie, ale gatunek nie jest zagrożony wyginięciem. Kapibary określa się mianem zwierząt najmniejszej troski.
  • Skóra kapibar służy do wyrobu galanterii i jest produktem eksportowym. Natomiast mięso kapibary od zawsze było spożywane przez miejscowych Indian.
  • Kapibara komunikuje się ze stadem systemem dźwięków w postaci gwizdów, pisków, powarkiwań i chrząknięć oraz zapachem wydzielanym przez gruczoły okołoodbytowe, którymi znaczą teren.
  • Kapibara żyje w stadzie, które składa się z samca alfa i kapibar obu płci wraz z potomstwem. Średnia liczebność stada liczy od 7 do około 30 osobników. Wysoka liczebność stada zazwyczaj przypada na okres ubogi w pożywienie (marzec), a połączenie w większą kolonię, pozwala na szybsze znalezienie pożywienia.
  • Kapibara przed drapieżnikami chroni się albo w wysokich trawach (na lądzie jest dość powolna), albo w wodzie, w której czuje się jak ryba. Kapibara w wodzie jest szybka, świetnie pływa i nurkuje, a w pełnym zanurzeniu może wytrwać nawet 5 minut.
  • Kapibary na żywo możemy zobaczyć w wielu ogrodach zoologicznych np. w ZOO Wrocław.

 

Redakcja

Przeczytaj kolejne ciekawostki

Summary
Kapibara – JAK WYGLĄDA? Ile żyje, cena | Zoonews.pl
Article Name
Kapibara – JAK WYGLĄDA? Ile żyje, cena | Zoonews.pl
Description
Kapibara to zwierzę za Ameryki Południowej, które choć łagodne, towarzyskie i podatne na oswojenie nie jest polecane na domowego pupila w Polsce.
Author
Publisher Name
www.zoonews.pl
Publisher Logo
Wejść na stronę: 2205

PARTNERZY

Reklama
Reklama

KANAŁ PUPILA

[post-tags]
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Jeśli chcesz możesz zostawić swój komentarz :)x