Tłuszcze w diecie psa i kota – omega-3 i omega-6

Tłuszcz jest niezbędnym elementem diety psów i kotów. Jest źródłem energii oraz umożliwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a także łagodzi stany zapalne.
Spis treści
Tłuszcze w diecie psów i kotów mają do zaoferowania znacznie więcej. Ich obecność wpływa na regulację hormonalną, są również ważnym źródłem komórek macierzystych, które wspomagają naprawę narządów oraz rekonwalescencję, podczas wielu chorób.
Najważniejszymi tłuszczami z punktu widzenia diety są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) omega-3 i omega-6, które:
- wspierają poprawne trawienie i przyswajanie składników odżywczych,
- wspierają zdrowie układu odpornościowego,
- poprawiają stan skóry i sierści,
- zmniejszają reakcje alergiczne,
- dostarczają składniki odżywcze do komórek ciała.
Omega-6 w diecie psa i kota
Kwasy tłuszczowe omega-6 znajdują się w wielu produktach żywnościowych dla psa i kota. Są to: kwas linolowy (LA), kwas arachidonowy (AA) oraz kwas gamma-linolenowy (GLA). Ich powszechność powoduje, że są zdecydowanie łatwiejsze w pozyskaniu z pożywienia niż kwasy omega-3.
Omega-3 w diecie psa i kota
Kwasy tłuszczowe omega-3 nie są tak łatwe w pozyskaniu z diety, jak omega-6, dlatego wskazana jest ich suplementacja psom oraz kotom. Kwasy omega-3 to: kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz kwas alfa-linolenowy (ALA). Wszystkie one mają działanie łagodzące stany zapalne oraz regulujące równowagę hormonalną.
Zwierzęta w procesie ewolucji dostosowały się do przekształcania bardziej dostępnego kwasy ALA w EPA i DHA, jednak przekształcanie to nie jest na tyle efektywne, by zapewnić wystarczające ich poziomy w organizmie psa lub kota. Z tego powodu korzystne może być uzupełnianie diety o EPA i DHA.
Źródła kwasów omega-3
Kwasy ALA występują powszechnie w olejach roślinnych i orzechach. Najlepszym źródłem EPA i DHA są z kolei tłuszcze pochodzenia morskiego (lipidy). Dobrym źródłem EPA będą oleje z ryb, olej z kryla morskiego oraz olej z małży. Najbogatszym źródłem DHA jest z kolei olej z alg morskich.
Jakich olejów unikać w diecie psa i kota
Decydując się na tłuszcze roślinne należy unikać tych, które wyprodukowano z roślin genetycznie modyfikowanych. Modyfikacja genetyczna roślin, co prawda zwiększa produktywność plonów, odbywa się to jednak dzięki zwiększeniu odporności roślin na pestycydy i herbicydy, dzięki czemu opryskuje się je silniej, gdzie w normalnych warunkach rośliny zostały tymi opryskami zniszczone. Środki ochrony przed szkodnikami czy chwastami zawierają substancje toksyczne. Stosując takie rośliny w diecie psów i kotów potencjalnie możemy narazić je na działanie chemikaliów.
Wprowadzając suplementację tłuszczami zwierzęcymi należy unikać tych, które pochodzą od zwierząt karmionych paszą zbożową, stosowaną w intensywnej hodowli mięsa i ryb. Ryby karmione tego typu paszą rosną szybciej, ale efektem jest zdecydowanie bardziej ubogie kwasy omega-3. W przypadku ryb równie istotna jest jakość wody. Substancje szkodliwe pobierane z wodą odkładają się w tłuszczu ryb, dlatego przed zakupem oleju z ryb należałoby sprawdzić, czy producent wykonuje niezależne testy na obecność metali ciężkich oraz innych zanieczyszczeń.
Ile tłuszczu powinno być w diecie psa i kota
Po pierwsze, należy sprawdzić, ile tłuszczu znajduje się w karmie, która jest głównym źródłem tłuszczu. W USA Amerykańskie Stowarzyszenie Inspektorów Pasz (AAFCO) opracowało wytyczne, według których całkowita zawartość tłuszczu w pożywieniu psów i kotów powinna wynosić:
– minimum 8,5% dla psów podczas wzrostu i reprodukcji
– minimum 5,5% dla psów dorosłych
– minimum 9% dla kotów podczas wzrostu i reprodukcji
– minimum 9% dla kotów dorosłych
Po drugie, należy przeanalizować ilość NNKT w diecie psa lub kota. W USA Krajowa Rada ds. Badań (NRC) określiła, że spożycie 2080 miligramów łącznie EPA i DHA na 10 kg masy ciała jest bezpieczną górną granicą dla psów. NRC nie przedstawiło zaleceń dla żywienia kotów, jednak specjaliści zalecają podobne wartości.
Zalecana dawka dla zachowania dobrego stanu zdrowia psa lub kota wynosi od 220 do 330 miligramów połączonego EPA i DHA na 10 kg masy ciała – wartości tej nie należy utożsamiać z wagą pełnej dawki oleju.
Najlepszym źródłem kwasów omega-3 (EPA i DHA) są oleje z ryb oraz z alg morskich. Suplementacja omega-6 nie jest potrzebna, ponieważ kwasy te występują dosyć powszechnie w dużych ilościach w pożywieniu.
Stosunek kwasów omega-6 do omega-3, który jest optymalny do zapewnienia zdrowia powinien wynosić między 5:1, a 10:1.
Lecznicze stosowanie EPA i DHA
Wskazanie
Dzienne dawka połączonego EPA i DHA dla psa o wadze 10 kg
Hiperlipidemia
675 mg
Przewlekła choroba nerek
790 mg
Choroby układu krążenia
645 mg
Choroba zwyrodnieniowa stawów
1745 mg
Stany zapalne i problemy z odpornością
700 mg
Górna granica bezpieczeństwa zalecana przez NRC
2080 mg
Podsumowując
Tak, jak w przypadku każdego składnika odżywczego ilość tłuszczu powinna być dostarczana we właściwym poziomie, dopasowanym do gatunku zwierzęcia, jego wieku i stanu zdrowia. Nadmiar tłuszczu może prowadzić do otyłości, zaburzeń żołądkowo-jelitowych czy problemów z trzustką.
Bibliografia:
G. Richter, Księga zdrowia psa i kota. Zintegrowana opieka i żywienie, Wyd. Galaktyka, Łódź 2018.

dr Mateusz Karatysz
Opiekun buldożki Daisy, borykającej się od wielu lat z problemami zdrowotnymi. Dziennikarz, popularyzator świadomych adopcji zwierząt oraz produktów, które pomagają opiekunom w samodzielnym rozwiązywaniu problemów pojawiających się, podczas opieki nad zwierzętami. Twórca serwisu www.zoonews.pl
Sprawdź inne porady żywieniowe dla psów i kotów

